bild-7

I år firar konstnären Birgitte Söndergaard 10 år som konstnär. I samband med 10-års jubiléet genomförs tre utställningar. Först ut är en sommarutställning på Galleri Carlslund i Steninge utanför Halmstad där Birgitte visar en helt ny teknik. Akrylfärg sprejas ovanpå oljan och skapar ett spännande djup, som graffiti. 

Birgitte Söndergaard är för många en välkänd skådespelare, men sedan tio år också erkänd konstnär, orädd för nya utmaningar inom måleri, skulptur och installationskonst.

– Som konstnär utforskar jag hela tiden. Det här året har varit en spännande utvecklingsperiod där jag har fått ihop färgen, kompositionen och materialet till en ny dimension. Akrylsprejen ovanpå oljefärgen ger djupverkan och fina volymer med häftiga färger, säger Birgitte.

Birgitte målar expressivt figurativt måleri som ibland övergår till en ren abstrakt expressionism, tidvis inspirerad av Cobragruppen. Redan från tidig ålder uttryckte sig Birgitte på måleriduken. Hon kände stark tilltro till målandets kraft och det har alltid varit en viktig del i hennes liv. Under 90-talet började måleriet ta över mer och mer från skådespelandet och nu är det mer eller mindre 100 % av hennes liv. Skulptur och installationskonst finns också i hennes repertoar och hon har också fört över sina målningar på handgjorda mattor.

Birgitte är representerad i många offentliga miljöer och hos privata samlare i Sverige, Frankrike, Italien och USA. Hon har bland annat ställt ut på Louvren i Paris.

Birgitte Söndergaard firar 10 år som konstnär och ställer ut på galleri Carlslund i Steninge, Halland 24 – 27 juli 2014. Vernissage torsdag 24 juli kl. 16.00.

För frågor och mer information:

Ulrika Nilsdotter, presskontakt och projektledare tel: 0737-464 122, ulrika@dayskommunikation.se eller Susanna Evers, presskontakt och projektledare tel: 0706-198 060, sanna@dayskommunikation.se

Birgitte Söndergaard, född 1957, är en folkkär skådespelare. Hon gick ut Statens Scenskola i Göteborg 1981 och har varit verksam vid Östgötateatern, privatteatrar i Stockholm, i TV och på film. Hon har setts i filmerna Sällskapsresan och som dalkulla i filmatiseringen av konstnären Anders  Zorn.  Birgitte har också varit programledare för ett flertal TV program såsom Mänskligt och Spårlöst försvunnen och deltagit i Let´s Dance.

BIRGITTE SÖNDERGAARD